perjantai 25. helmikuuta 2011

Ruoka-asiaa

Ostin viime viikolla Aitoa Ruokaa-kirjan. En ole lukenut tuon kirjan edellistä versiota Petos Lautasella, mutta jo lyhyt silmäily tähän kirjaan sai minut tekemään ostopäätöksen nopeasti. En ole seuraillut tarkkaan mitä syömäni ruoka oikeasti sisältää, mutta kun isä ja äiti ovat lähikuukausina pitäneet minulle maratoonin pituisia palopuheluita lisäaineista on ehkä aika ottaa hieman asiasta selvää.

Ensimmäinen pöyristyttävä asia mitä kirjasta luettuani oli se, että lisäaineitahan tietysti lisätään eritoten sen vuoksi, ettei tuotteet vanhenisi niin äkkiä kaupan hyllyillä ja jotta kauppiaat eivät häviäisi niin paljoa rahaa. Jotta menneen joulun pipareita voisi myydä ensi joulunakin! Niinpä tietenkin, ei tälläistakaan tule ajatelleeksi joka päivä. Miksi me muuten maksetaan tuollaisesta?? Eikö meidän pitäisi maksaa siitä että saamme puhdasta ruokaa eikä mitään pitkään säilyvää epämääräistä mössöä! Miksi maksetaan siitä, että kauppiaat syöttävät meille lisäaineita tienatakseen enemmän meidän kustannuksella?!? Pahoittelen, että nyt meni luennoimiseksi :)


 Kirja paljastaa, että ruokakaupoissamme myydään kaikenlaisia epämääräisiä tuotteita, jopa viranomaisten kieltämiä. Kirjassa on lueteltu monia erilaisia tuotteita joista epämääräisiä aineita löytyy ja siinä ohjeistetaan myös jokin vastine kaupan hyllyltä josta lisäaineita ei löydy.

On ehkä vaikeaa muuttaa ruokatottumuksiaan täysin, mutta ainakin osan muuttamista on hyvä yrittää. Kunhan olen lukenut kirjan loppuun alkaa kotonamme pieni ruokaremontti :)

14 kommenttia:

  1. Hei,
    Voi olla, että ymmärsin tekstisi väärin, mutta ei ne lisäaineet kauppiaista tai kaupoista johdu. Nyt täytyy palata ihan sinne asti, jossa kyseisiä tuotteita tehdään, eli tehtaille joko sitten Suomessa tai ulkomailla. Tosiaan niitä laitetaan, jotta tuotteet säilyisivät paremmin ja kauemmin, tuotteisiin saadaan makua lisää... siitä on netissä jokin listakin, josta löytyy jokaisen lisäainekoodin merkitys ja mitkä ovat hyväksyttyjä/kiellettyjä.

    Kaupoissa on tällaisia tuotteita valikoimissa aikalailla, mutta kaikkia tuotteita ei vain voi ostaa torilta, ja toisaalta, ihmiset ovat nykyään niin kiireisiä(?), että syövät paljon mikro/pakasteruokaa yms, varsinkin nuoret.

    Ja kaupassa työskennelleenä voin sanoa, että edellisen joulun pipareita ei kyllä ole laitettu seuraavana vuonna myyntiin. Kyseisessä kaupassa on myyty kaikki nollaan tai sitten viimeiset kipaleet on heitetty ronskisti roskiin. Mitään ei ole varastoitu (varaston kokokin jo antaa periksi, jos aletaan kaikkea varastoimaan). Tästä olet varmaankin saanut väärää tietoa.

    Oon silti samaa mieltä siitä, että kyllä itseäkin nuo kaikki lisäaineet yms. on ns. alkanut pelottaa ja olenkin viimeistään vuoden alussa siirtynyt tekemään pelkästään itsetehtyä ruokaa. Säilykkeitä saatan lisukkeiksi ostaa, joitakin mehuja, mutta ruoassa pyrin aitoihin raaka-aineisiin. Maistuukin paremmalta! :)

    VastaaPoista
  2. Geisha: kiitos kommentistasi :) kirjoitin ehkä hassusti, mutta joo sekä tuottajat että kauppiaat hyötyvät siitä että tuote säilyy pidempään. Huh, onneksi en saakkaan viime vuoden pipareita ensi jouluna, khih :D

    VastaaPoista
  3. "Jotta menneen joulun pipareita" hihiihhi xD

    VastaaPoista
  4. Pipari: sori unohdin linkittää sut ;)

    VastaaPoista
  5. Tosiaan, kauppiaathan eivät tavaran seisomisesta hyödy, puhuttiin sitten elintarvikkeista tai muista hyödykkeistä. Varastossa on rahaa kiinni PALJON eikä ole hyväksi seisottaa sitä rahaa varastossa vaan se pitäisi saada kiertoon. Kauppiaiden tavoite on pitää mahdollisimman pieni varasto, jotta tuotteet ehditään myymään ennen kuin niistä saatu lasku pitää maksaa. Joten kauppiaita en minäkään tässä asiassa lähtisi osoittelemaan. Ensimmäiseksi kannattaa katsoa ihan sinne peiliin ja miettiä missä meni itse vikaan kun alkoi tuoreiden raaka-aineiden ja itse tekemisen sijaan kallistua prosessoidun ja helpon valinnan puoleen. Kuluttajat pääasiassa määräävät mitä markkinoilta löytyy, joten hieman kiinnostusta siihen mitä suuhunsa laittaa ja omat tottumukset syyniin!

    VastaaPoista
  6. K: Kyllä olen lukenut logistiikan saloja :) tartuin ehkä liiaksi kauppiaisiin kirjan perustella, mutta se ei ollut suoranainen tarkoitukseni.

    VastaaPoista
  7. Hei!
    Itseltänikin löytyy kyseinen kirja ja lisäksi myös Petos lautasella. Tein puolisen vuotta sitten ruokavaliomuutoksen ja samassa yhteydessä aloin miettimään lisäaineita. Kauppareissujani helpottaa paljon se, että teen kotona valmiiksi suunnitelman siitä, mitä lähipäivinä aion syödä. Sitten vain, niinkuin aina ennenkin, kirjoitan listan mitä tarvitsen kaupasta ja lisäksi katson kirjasta mitkä tuotteet ovat suositeltavia ja lisään niitä listaan. Se helpottaa hieman sitä ettei tarvitse kaupassa käydä ihan jokaista tuotetta erikseen läpi.
    Helpommin kylläkin sanottu kuin tehty. Lisäaineettomien tuotteiden valikoimat tavallisissa ruokakaupoissa Suomessa ovat todella surkeita, eikä yhdestä kaupasta löydy koskaan kaikea sitä mitä tarvitsen. Mielenkiinnolla seuraan tilanteen kehittymistä, kun asiasta on nyt alettu keskustelemaan enemmän. Ilokseni olen huomannut, että oman asuinalueeni pienemmissä ruokakaupoissa luomuvalikoimaa on selvästi alettu laajentamaan. Tietysti pitää muistaa ettei luomukaan ole aina tae täysin lisäaineettomasta tuotteesta. Tsemppiä ruokaostoksille ja mukavaa kevään alkua!

    VastaaPoista
  8. Kannattaa pitää mielessä, että ko. kirjoittaja ei ole sitten asiantuntija vaan kirjoittanut lähinnä mielipiteen... Esimerkiksi KAIKKI E-koodilla olevat eivät ole lisäaineita tai vaarallisia. Sitruunahappoa ja pektiiniä on jo käytetty aika päiviä sitten, mutta selvennyksen vuoksi niillekin on annettu E-koodit.

    Kannattaa lukea kirja ripauksella kriittisyyttä. Ehdottomasti kannatan hyvää perusruokaa oman ammattinikin puolesta! Mutta fanaattisuus suuntaan tai toiseen ei ole missään asiassa hyvästä.

    Tsemppiä ruokaremonttiin!

    t. Ravitsemusasiantuntija

    VastaaPoista
  9. Anonyymi: kiitos rakentavasta kommentista! onneksi olen päässyt eteenpäin vasta n. 30 sivun verran, joten tästä lähtien todella otan ripauksen kriittisyyttä mukaan :)

    VastaaPoista
  10. Mahtavaa, että tämänlaisia kirjoja on alkanut tulla lisää ja että ihmisten tietoisuus ruokateollisuuden petollisuudesta on lisääntynyt. Kattavimman kuvan ja käsityksestä koko asiasta saa mielestäni kirjasta nimeltään Skinny Bitch joka on yksi jenkkien bestselleri. suosittelen kirjaa ehdottomasti ihan jokaiselle, ihan vain edes totuuden tiedostamisen nimissä. Olen kirjottanut kirjasta pienen esittelyn blogiini, käy kurkkaamassa jos kiinnostaa :)
    http://theressilkinit.blogspot.com/2011/02/book-that-changed-my-life.html

    VastaaPoista
  11. Lilly: kiitos vinkistä, olenkin miettinyt kirjan tilaamista :)

    VastaaPoista
  12. Olet jo saanutkin kommmentteja siitä, ettei tämä asia nyt todellakaan ole jokin kauppiaiden ahne salaliitto kuluttjia kohtaan, kuten tekstistäsi helposti saa käsityksen :D Osa pitkistä päiväyksistä voidaan kuitenkin selittää kauppiaisiin liittyvillä seikoilla, esim. Suomen keskittyneellä tukkuliikerakenteella.
    Oikea syy on se, että kauppiaat toimivat paljolti kuluttajien muodostamien markkinoiden pohjalta. Nykymeno on mennyt siihen, että viikon ruoat pitäisi kuluttajan mielestä saada kerralla haettua isosta automarketista, jolloin tuotteiden on säilyttävä useita päiviä myös kotona jääkaapissa. Olet varmaan joskus tehnyt ostopäätöksen sillä periaatteella, että jossain tuotteessa on toista enemmän päiväystä jäljellä. Suurin osa pitääkin pitkää säilyvyyttä hyvänä asiana. Tämä vain ei ole monellekaan tuore-elintarvikkeelle luontainen ominaisuus.
    Eli mikäli haluaisimme lisäaineettomampaa ruokaa, meidän tulisi vaatia sitä myyntiin ja opetella erilainen ruoanlaiton ja kaupassakäynnin tapa.

    VastaaPoista
  13. Moi!

    Eksyin sun blogiis ja sama aihehan täälläkin pyörii mikä muuallakin.

    Lisäaineita tosiaan kannattaa välttää. Mutta aina ei pysty. Paras vaihtoehto on ostaa kaikki mahd. alkuperäisenä, eli tehdä mieluummin kotona itse niin alusta asti kuin pystyy.. tosin siihenkään ei aina ole aikaa tai rahaa.
    Suomalaisissa tuotteissa on tosiaan myös vähemmän E-aineita kuin ulkomaalaisissa, ja pienviljelijöiden ja yritysten tuotteita kannattaa suosia.

    Myös kannattaa ottaa selvää lisäaineettomista vaihtoehdoista, esim kinkkuja leivän päälle saa lisäaineettomana mm. Vatajan kinkut.
    Lisäaineet säilyttävät ruokaa, tekee siitä paremman väristä ja koostumukseltaan parempaa. Kinkuissa tän tosiaan huomaa. Mutta MAKUUN se ei tosiaan vaikuta! Mitä luomumpi sen maukkaampi. Vatajan kinkut repeilee ja on vähän harmaamman värisiä mut maku on aidompi.

    Ja hauskaahan must on, et Saarioisten lause "äitien tekemää ruokaa" - kuka äiti tunkee esim natriumglutamaattia vaik makaronilaatikkoon ??? ;D

    VastaaPoista
  14. eevi: kiitos kommentistasi :)

    Kein: kiitos hei hyvistä vinkeistä! :D

    VastaaPoista